Sayfalar

29 Aralık 2015 Salı

Amerika Xenterra Park Furnace Creek Resort Work and Travel Hakkında

  Merhaba arkadaşlar,uzun süredir yazamıyordum işlerim dolayısıyla yazamıyordum, şimdi Furnace Creek Resort hakkında yazmak istiyorum, daha sonra Amerika gezi yazılarımla devam edeceğim.Benim yazılarım genelde uzun ve ayrıltılı olur :) bunun için sayfa sonunda artılarını eksilerini yazdığım bir bölüm var, direk ona geçebilirsiniz isterseniz...



İster çok heyecanlı olun ister benim gibi oluruna bırakıp, sıfır beklentiyle Work and Travel programına başvurup, neresi olur şansa gelsin diye bekliyor olun, bu yazı size dürüst bir şekilde neyin olduğunu söyleyecek bu otelde çalışma konusunda.

Öncelikle söylemek gerekirse bu otel kapsamında "Xenterra Park" şirketinin bir çok oteli var, ben Las Vegas'ta bulunan otelinde çalışmaya gittim. Yalnız buranın adı altında "Las Vegas" olduğuna bakmayın otele 2 saat uzaklıkta. Las Vegas'a uçakla iniş yaptıktan sonra önceden rezervasyon yaptığım hostele geçtim.(Hostel günlük 20 dolar,oteller 40 civarı.Eğer 20 dolara kıyarım derseniz oteller çok güzel bence değerlendirin oraya gitmişken.) Kalacağınız yere giderken şehir içi minibüsler var, hava alanı önünde, onları tercih edebilirsiniz..

Çalışacağınız otel salı günleri Las Vegas'tan çalışanını alıyor ama menajer ile konuşup gideceğiniz günü söylerseniz size yardımcı olup daha erken alma ihtimalleri var.




Otel ilk girdiğimde sanki Texas kasabasını andırıyordu.İlk girişte görüntüsü bu şekilde.

İlk günümde ben odada güzel bir yer seçtim.(Güzel yer derken arkadaşlar önerim klima yanında yatmayın, ben daha önce gittiğim için hemen düşündüm burada yatarsam akşam çok soğuk olur, en iyisi uzaktakine yatayım diye büyük faydasını gördüm.) Onun dışında iki katlı ranzalarda alt katı tercih edin yer varsa, üst katta yattığınızda ışık problem oluyor.Bu arada Otelin içinde iki kalma yeri var çalışanlar ben otelin büyük olan yerinde çalışıyordum.Diğer arkadaşlar servisle gidip geliyordu, kısa mesafeli bir yerden.)

Oryantasyona girdik, yaklaşık 2 saat sürüp, dikkat edeceğiniz kurallardan bahsediliyor, çok gerekli bir konu değil. Housekeeping görevindeydim. Amerika'da çalışırken saatlik ücret alırsınız.Öğle aranız olur yemek yemek için. Genelde belir bir saatte başlar ve biter ama bu çizelgeye göre değişiklik gösterir. Buranın mesleklerdeki iyi kötü yanlarını yazayım. Kötüden iyiye gidelim.

Dish Washer 

Bu meslek bence sadece oranın değil, bütün otellerin dip mesleğidir arkadaşlar, kesinlikle seçmeyin.Bir arkadaşım orayı seçmişti, saat çalışma bakımından iyi, yani bir Housekeeping kadar saat alabiliyorsunuz ama çalıştığınız mekan içeride ve devamlı makineye bulaşık atıp yıkatıp çıkartıyorsunuz, o bulaşık çıkarken ki buhar devamlı suratınıza vuruyor.Ayakkabılarınıza damlayan sular daha sonra koku yapıyor.Beliniz ağrıyor.İşiniz bitip odaya kendinizi attığınızda bir gün bittiği için takvime çentik atma riskiniz var.

Host/Hostes

Restaurant bölümünde gelene hoş geldiniz diyorsunuz, yer gösteriyorsunuz.En sıkıntılı iş bu bana göre.Çünkü yeterli saat çalıştırmıyorlar bu yüzden yeterince kazanamıyorsun.İyi yönü işte yapacak gerçekten bir şey yok, boş boş bekliyorsun gelene yer gösteriyorsun.

Retail Sales Clerk

Diye bir bölüm var.Bu arkadaşlar otelin marketin de çalışıyor ama market deyip geçmeyin, içinde süs eşyasından yemeğine her şey mevcut,mevcudiyetinin tek sebebi kazıklamaktır.Çok pahalı bir market.Çalışan olmaktan bahsedeyi burada çalışan arkadaşlar da ücretten çokça şikayetçilerdi fazla saat çalışamıyorlardı. Ayrıca burada devamlı para alıp verme sıkıntınız da oluyor, sıkıntı derken eğer fazla para verdiyseniz cebinizden çıkma sorumluluğunu da üstünüze almış oluyorsunuz, buna dikkat edin.

HouseKeeping 

Bu benimde içinde bulunduğum meslek grubuydu.Arkadaşımın dışarıdan gözlemi, en başına buyruk meslek grubuymuş.Şimdi bu işin olumlu yanlarından bahsedeyim.Günlük odanız ilk gün 5 oda oluyor (temizleme durumu) sonra ki gün 8, sonra ki gün 12, benim başıma 2-3 defa geldi ama günlük 16 oda temizlediğimde oldu.Sene sonuna kadar 5-6 oda temizleyen arkadaşımda vardı ama oda sayısı her zaman en az 11 veriliyor.Siz 6 tane temizlediğiniz de son saatlerde, başkaları gelip yardım ediyor.Bunu pek tavsiye etmem her ne kadar başkaları yardım etse de, insanlar 1-2 gün üst üste yardım ettikten sonra arkanızdan konuşmaya başlıyor ve sizi dışlıyorlar,i.O yüzden işinizi zamanında bitirip milletle papaz olmamanızı öneririm.İş bence diğer işlere göre kolaydı. Fakat bu benim için geçerli, kişiden kişiye değişir dediğim gibi.Odalara her zaman girip çıkan olmuyor bu sebeple odayı temizledikten sonra 5 dakika oturabiliyorsunuz ya da diğer arkadaşlar gibi hepsini bitirip çıkış saatine gelmeden 30 dakika önce bitirip son odada takılabilirsiniz.Onun dışında Menejar'ler ile aranız iyi olursa, golf arabası kullanabilirsiniz.Kurallara uyduğunuz sürece pek başınız ağrımaz.Onun  dışında bir kaç püf nokta söyleyeyim.Yatak çarşafları çok sıkıntı olacağından 3 yerine 2 çarşaf kullanabilirsiniz çoğu zaman, bunu oraya gidince anlayacaksınız.Onun dışında temiz görünen yastık kılıflarını değiştirmeseniz de olur. ÇOK DETAYA GİRMEYİN!! Temizlerken her yeri silmeye çalışmayın ilk gün gittiğimde her yeri sildiğim için 45 dakikadan önce çıkamadığım (garanti ederim, çok hızlıydım) odadan bir haftanın sonunda yaklaşık 20 dakikaya çıkar olmuştum.Elektrik süpürgesinden kısmayın her odayı süpürün bence. Genelde size çok yansıtılmasa da otele gelen müşteriler yerlere çok fazla bakıyor.Yani odanın imajını yerler ve yatakların görüntüsü belirliyor, gerisi üstünkörü de yapılabilir.Eğer işiniz bittiğinde diğer kişilere yardım ederseniz sevilirsiniz ama bence değmez.Nedeni ise çok iyi biri olduğunuzu söyleyen insanlar bir gün küçük bir hatanızı gördüklerinde, sizi kötülemeye başlarlar hele birde daha sonra göremeyeceklerinden daha da umurlarında olmaz.. Zorunlu kalmadıkça odanızda takılın işiniz bitince bence..Onun dışında bir ayın sonunda her gün bulduğunuz tipleri bir daha bulamıyorsanız, onu kesin odaları kontrol edenlerden biri çalıyordur.Onlara anahtar veriliyor, boşaltılmış odalara siz girmeden girip tipleri alıyorlar.

R9

Bu işin genel tanımı herkesin kullandığı umumi yerler, tuvaletleri temizliyorsunuz bunlardan yanlış hatırlamıyorsam 2 tane mevcut, onun dışında meydandaki ve Housekeeping'lerin attıkları çöpleri toplayıp, çöp arabası ile (çöp arabası golf arabasından biraz büyük öyle büyük bir araba hayal etmeyin) gidip büyük çöp tenekelerine atıyorsunuz.Ehliyetinizin olması büyük avantaj sağlar bu iş için, genelde soruyorlar.Golf arabası kullanırken bile soruyorlar aslına bakarsanız.Bu işlerin dışında genel cam temizliği var oda otel odalarına girişteki kapıların camını siliyorsunuz.İş bu kadar hemen hemen Housekeeping'le kafa kafaya saat alabiliyorsunuz.Sıkıntı olabilecek şey haftada 2-3 kez sabah 6 gibi kalkmanız olabilir.Geri kalan zamanınızda, Chicken Cup denilen bir yerde (oraya gidince gösterirler) klimalı odada bekleyip telefonla takılmanızdır. Oranın en rahat mesleği bu.Yalnız bu iş için çok heveslenmeyin genelde ilk başta Amerikanlara verilir, bu iş sizin alabilmeniz için, girdiğiniz diğer işlerden birinde mesela Dish Washer'lıktan çıkmak istemeniz ve bu pozisyonda bir açık olması.Bir Türk arkadaşım bu pozisyonda dediğim şekilde çalışmıştı.

WAITER / WAITRESS

Bu işi sonlara bıraktığım halde bu işe heveslenmenizi istemem.Bu işe genelde Amerika'lıları alıyorlar, bir arkadaşım kabul edildi oda önceki sene çok iyi çalışmıştı ve sonra tekrar başvuru yaptığında kabul etmişlerdi.Bu işin iyi olmasının sebepleri, Restaurant Self Servis yapacağınız tek şey masa üstündeki boş bulaşıkları toplamak, temizlemek, boşalan içecek makinelerini doldurmaktır.Eğer bir türk olarak bu mesleği yaparsanız günlük saatiniz iyi olur ama size tip vermezler.Yani ekstra burada işe girerseniz, günlük yaklaşık 100 lira tip düşmesine rağmen bu amerikalılara paylaştırılır.

LAUNDRY

Bu benim bir daha gidebilme durumum olsaydı istediğim yerdi.Aslında iş kolay değil sadece erkekler için uygun bunu da söyleyebilirim, diğer meslekler kız erkek farketmez ama bunda ağır yük kaldırıp indirme oluyor, bu yüzden erkekler için uygun. Bu mesleğin zorlu şartları ( çok sıcak altında çalışmak devamlı dışarıda olmak, o kadar sıcakta bu gerçekten zor bir durum) var.İyi tarafı ise sabah mesaiye 6 da başlayıp akşam 5 gibi bitirebilmenizdir buda yaklaşık 11 saate denk gelir aya vurduğunuzda 3000 dolara yakın bir mevla (her gün çalıştığınızda) gelir.Böyle bir sonuçta iki buçuk ayda toplam 7.500 dolar biriktirebilirsiniz ve bu gerçekten gerçekten ve gerçekten güzel bir para.Olayı nasıl yapacağınıza gelince. Sabah normal şartlar altında 6 da başlıyorsunuz ve işin normal olağanı gereği saat 2.30 işiniz bitiyor ama siz Housekeepin'ler yardım etmek için kalıp çalışmaya devam ediyorsunuz saat beşe kadar.Bu şekilde çalışıp haftada 1 gün tatil yapıp 2 haftalığını 1200 dolara getiren arkadaş vardı.(Bazen iş dörtte bitiyor vs.)


Otel'de Work and Travel öğrencilerinin çalıştığı yerler bunlardı. Otelin jeopolitik konumuna geçelim :)

Dediğim gibi otel Las Vegas'a 2 saat uzaklıkta ve sadece arabayla gidilip geliniyor. Las Vegas'a her hafta shuttle var YALAN! her hafta yok 2-3 haftada bir var onda da genelde markete gidiliyor ya da program düzenleniyor, mesela tiyatro vs. Pek giden görmedim bende 2 defa katıldım. Market için.

Bu arada WALMART'ı iyi değerlendirin burada kalacağınız sürece toplam 2-3 defa gitme şansınız olacak değerlendirip almak istediğiniz şeyleri iyi alın.

Otel bulunduğu yer ÇÖL!!!

Yanlış değil bildiğin çöl, gündüz vakti, hatta hemen hemen akşam 7.30 a kadar her yer çok sıcak dışarıya zorunlu haller dışında çıkmak istemiyorsunuz.Günde sırf bu yüzden 3 litreye kadar su içiyorsunuz.Akşam 9 gibi hayat başlıyor dışarıda. Havuza da bu saatlerde gitmenizi öneririm zaten genelde Work and Travel öğrencileri o saatlerde gidiyor havuza.

Bunun dışında Fitness var buradaki salonlar gibi beklemeyin küçük bir odada.Klima mevcut.Sadece çalışanlar kullanıyor.Bu açıdan güzel çok kalabalık olmuyor.Bence yeterli bir fitness hani yokun var olduğu bir yerd,e böyle bir hizmetin olması güzel bir olay.

Yemek açısından yaz boyunca şöyle bir çizelge görünüyor.İlk ay herkesin yiyebileceği yemekler çıkıyor, ikinci ay eh yenilir diyorsunuz, son aya girerken zehirlenmemek için Walmart'tan mı bir şeyler alsam diyorsunuz.Genelde sabah kahvaltıları güzel bence yani kendi evimde o kadar çeşitli yemiyordum açıkçası.

Domuz eti yemekle sorunu olanınız varsa, önceden aşçıya sorup öyle almanızda fayda var, bazı zamanlarda yalan söyleseler de genelde buna saygı duyup, domuz etini gösterip ondan yeme diyorlar.

Bilardo odası mevcut dilerseniz orada vakit geçirebilirsiniz 2 tane isteka vardı.
Onun dışında kart götürmenizi tavsiye ederim.Gitmeden öncede BATAK ve KING de usta olun.Bu yazıyı iyi ki okumuşum dersiniz.İkinci ayın ortalarına doğru hep odada vakit geçireceksiniz, bu oyunlar dönüyor devamlı...

Oryantasyon görüdüğünüz alandaki kalma yerinde WIFI yok denecek  kadar az. İnternetten film izlerim bilgisayarda takılırım vakit geçer demeyin.Odalarda internet çok az çekiyor.Bizim odada önceden çektiğim 2 dakikalık videoları, tuvaletten 15 dakika da gönderebiliyordum.Zaten az hızı olan wifi ye 60 kişi bağlanınca sunucuları mümkün mertebe çöküyordur.

Bol bol film kitap indirin.Ne kadar Usb varsa hatta size de lazımsa 1 Terabayt  harddisk alıp içine kitap ve film doldurun, hatta müptelası olacağınız diziler, Breaking Bad güzel dizidir nacizane tavsiyemdir. The Walking Dead te güzel belki buna başka bir konu açabilirim.

Arabası olan Amerika'lılarla aranızı iyi tutun.Walmart'a gidişlerinizde küçük bir ücret karşılığı onlardan yardım isteyebilirsiniz.

Kurallara mümkün mertebe uyun.Bu insanların bu konuda şakası yok. Hatta sadece kurallarla yaşıyorlar diyebilirim.Sizi geri göndermeye kadar geri gidebilir bu konu.

Otel'de Türklerle aranızı mümkün mertebe bozmayın çünkü illa birbirinize ihtiyacınız olacak, işiniz düşecek.Olmaz tam takır gittim demeyin, illa olacak.

Küçük yer olduğu için herkes çok konuşuyor birbirinin arkasından.Hemen hemen her olan şeyi günü geçmeden herkes öğreniyo bu konuda dikkatli olmanızı öneririm. (Hele bir menajer vardı adamın her hangi bir gün başkasının arkasından konuşmadığı dakikayı görmedim.)

Otele gitmeden önce Amerika'da kullanacağınız prizden kendinize edinin. 3'lü çıkışı oluyor bu prizlerin.

Şimdilik bu kadar daha başka bir şey aklıma gelirse eklerim arkadaşlar.

Otelin iyi yanları:


  • Saatlik ücreti gerçekten çok iyi diğer otellere göre
  • Haftalık kalma ücreti çok ucuz diğer yerlere göre (Son ay iki katına çıkıyor haberiniz olsun)
  • Devamlı aynı yerde durduğunuz için yazlık havası veriyor.

Otelin Kötü yanları:

  • Las Vegas'tan çok uzak ve gitmek imkansıza yakın 
  • WIFI yok denecek kadar az
  • Çok küçük yer olduğu için çok dedikodu dönüyor
  • Çok sıcak
  • Sosyal aktiviteler 2 aydan sonra sıkıyor











Hiç yorum yok :

Yorum Gönder